Bananowiec

 

Ciasto
Składniki:
• 1 szkl cukru
• 1,5 szkl mąki pszennej
• 6 jajek
• 1 cukier waniliowy
• 4 łyżeczki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C około 30 minut.

 

Masa budyniowa
Składniki:
• 2,5 szkl mleka
• 200 g masła
• 2 żółtka
• 2 budynie bananowe
• ok. 8 bananów

Wykonanie:

1 ¾ szkl mleka zagotować. W pozostałym zimnym mleku rozpuścić budynie, wlać do gotującego się mleka, energicznie wymieszać.

 

Wykonanie bananowca:

Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie zczerniały. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. W jednym płacie ciasta wykroić kieliszkiem lub małą literatką kółeczka. Na drugim płacie ciasta ułożyć pokrojone w kostkę banany. Wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą częścią ciasta (z wyciętymi kółeczkami). W wycięte otworki włożyć po plasterku banana i przykryć okrągłym ciastkiem (wcześniej wykrojonym). Udekorować według uznania.

 
Bananowiec

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj