Ciasto francuskie – Kremówki

 

Ciasto maślane
Składniki:
• 1 kostka margaryny
• 15 dag mąki

Wykonanie:

Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę.

 

Ciasto podstawowe
Składniki:
• 20 dag mąki
• 1 żółtko
• ½ łyżki octu
• około ¼ szklanki wody

Wykonanie:

Ciasto dokładnie wyrobić (jak na pierogi). Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim ułożyć ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy (ciasto należy lekko wałkować i zawsze w jedną stronę). Upiec 2 ciasta na złoty kolor i przełożyć masą budyniową. Posypać cukrem pudrem.

 

Masa budyniowa
Składniki:
• ½ litra mleka
• 2 budynie śmietankowe (waniliowe)
• ¾ szklanki cukru
• łyżka mąki
• kostka masła

Wykonanie:

Ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

 
Ciasto francuskie – Kremówki

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj