Ciasto Katarzynka

 

Składniki:
• 10 całych jajek
• 2 szkl cukru kryształu
• 3 szkl mąki tortowej
• ½ szkl suchego maku
• 2 płaskie łyżeczki sypkiego kakao
• 2 kostki margaryny
• 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 małe słoiki powidła śliwkowego
• duża paczka biszkoptów

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić pianę i razem z mąką i proszkiem dodać do utartej masy z margaryny. Ciasto podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak, do trzeciego ciasta dodać kakao.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto białe – powidło (1słoik) – ½ paczki biszkoptów – ciasto z makiem – powidło (2 słoik) – ½ paczki biszkoptów – ciasto kakaowe.

Piec w temp. 150 C około godziny. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

 
Ciasto Katarzynka

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

2 komentarze

  1. Beata pisze:

    CZY ZDJĘCIE ODPOWIADA PRZEPISOWI? 🙂

  2. lukasz pisze:

    to ciasto przeklada sie tymi powidlami po upieczeniu?

 
 

Skomentuj