Delicja jabłkowo-serowa

 

Ciasto
Składniki:
• 3 szkl mąki
• ½ szkl cukru pudru
• 4 żółtka
• margaryna
• łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto o wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 ciasta na złoty kolor.

 

Masa serowa
Składniki:
• ½ zmielonego sera
• 4 jajka
• budyń śmietankowy
• 4 łyżki mleka
• 10 dag masła

Wykonanie:

Masło, cukier, jajka utrzeć na gładko, stopniowo dodawać zmielony ser. Utarty krem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie budyń wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej masy serowej, zagotować i odstawić.

 

Masa jabłkowa
Składniki:
• 1 kg jabłek
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z masłem i cukrem na małym ogniu.

 

Krem śmietankowy
Składniki:
• ½ śmietany kremówki
• 1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w ½ szkl gorącej przegotowanej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i dodać tężejącą galaretkę.

 

Przełożenie ciasta:

Ciasto kruche – masa jabłkowa – ciasto kruche – masa serowa – śmietana – starta czekolada.

 
Delicja jabłkowo-serowa

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj