Piernik z orzechami

 

Składniki:
• 3 szkl mąki
• 1 szkl cukru
• 20 dag miodu
• 3 jajka
• 25 dag margaryny
• 1 szkl mleka
• 4 łyżki kakao
• 3 łyżki przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 ½ szkl posiekanych orzechów
• papier do pieczenia

Polewa
Składniki:
• ¾ szkl cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki margaryny

 

Wykonanie:

Miód i margarynę rozpuścić i wystudzić. Mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i mlekiem, dodać mąkę z przyprawami, dokładnie wymieszać. Pianę ubić, połączyć z ciastem i dodać szklankę siekanych orzechów. Wymieszać i wyłożyć na wąską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Upieczony piernik wystudzić. Składniki na polewę rozpuścić na wolnym ogniu, mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa. Polać ciasto polewą, rozsmarować i posypać resztą orzechów.

 
Piernik z orzechami

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj