Pleśniak

 

Składniki:
• 25 dag margaryny
• 3 jajka
• 70 dag mąki
• 1 szkl cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• mały słoik powidła
• 6 dużych jabłek
• cynamon (2-3 łyżki)
• papier do pieczenia

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Przesianą mąkę zagnieść z margaryną i dodać żółtka utarte z ½ szkl cukru. Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część białą ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałe dwie części ciasta schłodzić w zamrażarce.
Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i posmarować powidłem. Kakaową część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równomiernie po powidle.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cynamon, wymieszać i rozprowadzić po części kakaowej ciasta (gdyby jabłka miały za dużo soku to odcisnąć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 20 minut, gdy się lekko zarumieni, ubić pianę z białek, dodać resztę cukru, wyłożyć na wierzch ciasta i posypać białą częścią ciasta wcześniej potartą na tarce o grubych oczkach. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.

Gdy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

 
Pleśniak

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj