Tort Arlekin

 

Ciasto:
Składniki:
• ½ szkl cukru
• ½ szkl mąki tortowej
• 5 jajek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa Budyniowa:
Składniki:
• 2 szkl mleka
• ½ szkl cukru pudru
• kostka masła
• 2 budynie śmietankowe
• puszka gruszek

Pianka kawowa:
Składniki:
• 2 szkl mleka
• ¾ szkl kawy cappuccino
• 2 opakowania bitej śmietany w proszku
• 3 łyżki żelatyny
• ½ szkl zimnej przegotowanej wody
• 2 łyżki kakao do dekoracji

 

Wykonanie ciasta:

Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka. Następnie delikatnie mieszając łyżką dodajemy do masy jajecznej przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy ciasto na dużą tortownicę wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 min. Gdy ciasto zaczyna „odchodzić” od brzegów tortownicy jest upieczone. Po ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, wykładamy na deseczkę, zdejmujemy papier. Ciasto przekrawamy na dwa krążki.

 

Wykonanie masy budyniowej:

Gruszki osączamy na sitku i kroimy w kostkę. W połowie mleka rozpuszczamy budyń, resztę mleka gotujemy. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzony budyń oraz cukier i gotujemy na małym ogniu ok. min. Masło ucieramy mikserem do białości i dodajemy po trochę ostudzonego budyniu. Masa musi mieć konsystencję gładkiego i puszystego kremu.

 

Wykonanie pianki kawowej:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na parę minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z zimnym mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Cienkim strumieniem wlewamy zimną kawę cappuccino oraz żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy i schładzamy w lodówce, aby lekko stężała. Na spód tortu wykładamy masę budyniową i wciskamy w nią kawałki gruszki, przykrywamy drugim ciastem i lekko je dociskamy. Wierzch tortu smarujemy pianką kawową i posypujemy kakao przez sito lub startą czekoladę.

 
Tort Arlekin

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj