Tort owocowy

 

Biszkopt okrągły
Składniki:
• 8 jajek
• 2 szkl mąki tortowej
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• 1 szkl cukru kryształu
• papier do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Tortownicę (średni wymiar) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać ciasto biszkoptowe i piec w piekarniku 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt ostygnie przekroić wzdłuż na pół.

 

Masa
Składniki:
• kostka masła
• 1 szkl cukru pudru
• 2 żółtka
• 2-3 jabłka
• 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe
• ananas lub brzoskwinie z puszki

 

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem i żółtkami, dodać 2-3 utarte na tarce o grubych oczkach jabłka. Dobrze wymieszać.

 

Przełożenie tortu:

Biszkopt – masa – biszkopt – owoce pokrojone zalane tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, aby stężał.

 
Tort owocowy

Podziel się

 

Tagi

, , , ,

Zobacz także:

 
 

0 komentarzy

Możesz być pierwszy, który rozpocznie dyskusję....

 
 

Skomentuj