
Rumuńscy Żydzi wyemigrowali do Nowego Jorku już w 1872 roku. Wśród żydowskich Rumunów gęsie piersi były często robione z pastrami, ponieważ były niedrogie. Pępek wołowy był tańszy niż gęsina w Ameryce, więc rumuńscy Żydzi w Ameryce zaadaptowali przepis i zaczęli produkować tańsze, alternatywne pastwiska wołowe.
Wędzarnie drewniane przygotowanie i podawanie na sklepie
Sussman Volk z Nowego Jorku jest ogólnie znany z produkcji pierwszej kanapki pastrami w 1887 roku w Stanach Zjednoczonych. Volk, koszerny rzeźnik i emigrant z Nowego Jorku z Litwy, twierdził, że przepis otrzymał od przyjaciela z Rumunii w zamian za przechowywanie jego bagażu, gdy ten wrócił do Rumunii. Według jego potomstwa, Patricii Volk, przygotowywał pastwiska według przepisu i podawał je na kanapkach z rzeźni. Kanapka była tak popularna, że Volk przekształcił sklep mięsny w restaurację, w której można było sprzedawać kanapki z pastrami.
Makarony nowojorskie są zazwyczaj wyrabiane z pępowinowej strony mostka. Peklowany jest w solance, pokryty mieszanką przypraw, takich jak czosnek, kolendra, pieprz czarny, papryka, goździki, ziele angielskie i nasiona gorczycy, a następnie wędzony. Na koniec mięso jest parzone do momentu, gdy tkanka łączna w mięsie rozpadnie się na żelatynę.
Greccy imigranci do Salt Lake City na początku lat 60-tych wprowadzili na rynek sernik z pastrami i specjalnym sosem. Od tamtej pory pastrami cheeseburger pozostaje podstawowym ogniwem miejscowych łańcuchów burgerowych w Utah. Sprawdź wędzarnie drewniane zaprasza. Łosoś wędzony to przetwór z łososia, zazwyczaj fileta, który został peklowany oraz wędzony na zimno lub na gorąco. Ze względu na umiarkowanie wysoką cenę łososia wędzonego uznaje się za przysmak. Chociaż termin „lox” jest czasami stosowany w odniesieniu do łososia wędzonego, są to różne produkty.
Łosoś wędzony jest popularnym składnikiem kanapek, często w połączeniu z serem śmietanowym i sokiem cytrynowym.
Wędzarnie drewniane prezentacja w sklepie
W Ameryce Północnej łososia wędzonego można prawdopodobnie pokroić w bardzo cienkie plastry i podawać na chlebie z serem śmietanowym lub z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą, cytryną i kaparami. W północno-zachodniej kuchni Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie łosoś wędzony może również stanowić filety lub samorodki, w tym odmiany wędzone hikoryjnie lub olchą oraz kandyzowane łososie (wędzone i miód lub kandyzowane w cukrze, znane również jako „cukierek indyjski”).
W Europie łososia wędzonego można znaleźć w cienkich plasterkach lub w grubszych filetach, albo sprzedawać w postaci posiekanych „skrawków” do gotowania. Często stosuje się ją w pasztetach, quicach i sosach makaronowych. Innym popularnym daniem są jaja zakodowane z łososiem wędzonym zmieszanym z łososiem. Sałatka wędzona z łososia jest sałatką o mocnym smaku, zawierającą takie składniki, jak sałata lodowa, jaja gotowane, pomidor, oliwki, kapary i pory, oraz z jogurtem aromatyzowanym jako przyprawa.
Kromki wędzonego łososia są popularnym przystawką w Europie, zazwyczaj podawaną z chlebem. W Wielkiej Brytanii są one zazwyczaj spożywane z chlebem brunatnym i wyciskaniem cytryny. W Niemczech jedzone są na tost lub na czarny chleb.